Kristus skall visa sig tre gånger

Den ekumeniska underjordskyrkan Sankta Anna ligger bara meter ifrån platsen där Kristusbilden uppenbarade sig, här kan du lyssna på berättelsen, känna mystiken och uppleva en fantastisk atmosfär.n.

Det var den 28 november och året var 1946, i vanlig ordning arbetade gruvarbetaren Johan Olofsson med malmlastning på 107 meters nivån. Just innan midnatt sköt han sin sista salva och avslutade sitt skift. Några timmar senare, närmare bestämt kring 05:00 nästa morgon påbörjade Albert Jönsson sitt skift och tog vid där Johan Olofsson slutat. Dammet hade lagt sig efter sprängningen och Albert överraskades av det han såg.
På bergväggen framför honom hade en bild av en Kristusgestalt framträtt formad av bergväggens silverglänsande vita sericitkvartsit mot den mörkare kloritkvartsiten. Albert hämtade sin arbetskamrat som bekräftade synen. Nyheten spred sig som en löpeld och tidningen Norra Västerbotten publicerade bilden i tidningen. Människor vallfärdade till Kristineberg för att ta sig ner till 120 meters nivån och klättra 13 meter upp på en lodrät järnstege för att beundra gestalten.

"När förtäljde inte profetian, men han skulle visa sig tre gånger före domens dag"


Bilden bleknade och rummet fylldes så småningom igen med grus, men händelsen glömdes inte bort och sammankopplades med en profetia som en kvinna från Vilhelmina berättat i slutet av 1800-talet. Profetian löd så att Kristus skulle visa sig och att det fanns ett land där bilden av Kristus var begraven i jordens innandömen. När förtäljde inte profetian, men han skulle visa sig tre gånger före domens dag. Händelsen i Kristineberg var den första gången.

I gruvsamhället Kristineberg, vars namn inte hänrör till denna händelse utan fick sitt namn efter nybyggaren Karl Hultdins hustru Kristina, fortsatte livet och arbetet i gruvan i sin vanliga mak. Fram till 1968 då en marmorplatta från Konsum i Kristineberg vändes och en mörk Kristusbild mot vit bakgrund uppenbarade sig. Kristus hade visat sig en andra gång…

Den ekumeniska underjordskyrkan Sankta Anna ligger bara meter ifrån platsen där Kristusbilden uppenbarade sig, här kan du lyssna på berättelsen, känna mystiken och uppleva en fantastisk atmosfär.

Fler stories

Fiske - En del av livet

Fiske - En del av livet

Varför är fisket en så stor del av många lokalbors vardag och vad är tjusningen. Hör en av våra lokalbor, som ...

Hundspann i 20 minusgrader

Hundspann i 20 minusgrader

Donald Eriksson, Ekkorsele. Driver en restaurang vid en av Lyckseles/Vindelns mest besökta utflyktsmål. En riktig naturälskare.

Gold of Lapland
Europeiska regionala utvecklingsfonden
Region Västerbotten