Fiske - En del av livet

Varför är fisket en så stor del av många lokalbors vardag och vad är tjusningen. Hör en av våra lokalbor, som brinner för fiske och jakt, berätta. Det här är Anders Långströms bild av vad fisket betyder för honom. Anders är 47år och lever med sin familj i byn Knaften, 15km utanför Lycksele. Född i Tärnafjällen men inflyttad sedan 1972.

Kajakfiske - Från fantasi till verklighet

Vad betyder fiske för dig?

-Fiske är ett brett samlingsnamn för så mycket. Fiske kan vara allt från tidsfördriv till något du planerar i veckor inför. Bara gå ner med spöet till sjön för några kasst med barnen eller helikopterturen upp till fjällsjön med polarna. Fisket är en del av mitt liv och något jag aldrig skulle klara mig utan. När jag fiskar med mina barn och jag ser deras förväntansfulla blickar. Deras glädje när det nappar. Hur dem springer till farfar och farmor med fisken på sin krok för att få berätta.

Vad är höjdpunkten?

-Kajakfiske är det lilla extra för mig. Bara tanken på morgonens förberedelser gör mig glad. Att jag ska ut i skog och mark. Att packa ryggsäcken med förnödenheter. Ljudet av bagageluckan som slår igen blir det sista oljud jag kommer höra.

Förklara känslan så jag förstår

- Att lyfta ut kajaken i vattnet och kliva ombord. Min utrustning är genomgången och jag saknar inget. Glider ut på den stilla vattenytan och morgonsolen lyser upp min väg. Tystnaden. Att vara i tystnaden är helt fantastiskt. Det känns som att vara i en dröm och det är också nu fantasierna börjar. Kast efter kast väntar man bara på känslan av att det ska smälla över flugan. Vad finns där under? Är jag för tidigt ute? Är det idag det kommer ske? Står den där öringen där idag? Många tankar hinner passera mitt där i energins centrum. Så smäller det till. Fantasin håller i sig en liten stund till. Nu jävlar sitter den. Det är min tur idag. Sekunderna går och kampen tilltar. Från fantasi till verklighet på ett ögonblick. Sitter den ordentligt. Den här får jag inte tappa. Kampen är lång och frenetiskt kämpar besten för att ta sig lös men idag var de min tur. YES!

Jag glider in till land med den ädlaste råvaran från naturens skafferi. Jag är ödmjuk inför moder jord och tillreder fångsten med vördnad. Lätt tillbakalutad med slutna ögon känner jag tacksamhet. Vore de inte för delikatessen i sin folie över elden hade jag nog gärna slumrat in en stund. För mig är dessa stunder skatten vid regnbågens slut.
Kajakfisket är höjdpunkten för mig

Fler stories

MED PASSION FÖR KAFFE
Lycksele
Budhas Kafferosteri

MED PASSION FÖR KAFFE

Att dricka en exklusiv böna i en cold-brew är ingen ovanlighet i Lycksele. Budhas Kafferosteri bjuder både på kaffe i världsklass och ...

LJUSA KVÄLLAR OCH NÄTTER

LJUSA KVÄLLAR OCH NÄTTER

Nyttigare bär fyllda av antioxidanter kan med fördel plockas i Gold of Lapland, varför inte under midnattssolens strålar. Här i ...

VANDRINGSTUR SOM GAV MERSMAK

VANDRINGSTUR SOM GAV MERSMAK

Att få vandra i fjällen har alltid varit en dröm, att få känna in naturen och tystnaden och bara vara! När ...

Gold of Lapland
Europeiska regionala utvecklingsfonden
Region Västerbotten