BERÄTTELSER OM VÄSTERBOTTEN - I GIGANTERS FOTSPÅR

Det kan låta pompöst att tala i versaler om den Västerbottniska berättartraditionen, men faktum är att den är ganska mäktig. I den lilla byn Raggsjöliden ruvar en gömd skatt, här föddes författaren och ledamoten i Svenska Akademien Torgny Lindgren. Följ med på ett besök genom filosofi, litteratur och dialekt.


Välkommen till en idyllisk landsbygd

Torgny Lindgrens Litterär landskap ligger mitt i Gold of Laplands område, i den lilla byn Raggsjöliden. Tack vare Norsjö kommun upprättades ett besöksmål här, i hembyn, där man kan besöka de platser han inspirerats av i sina verk. Vi bestämde oss för att besöka Raggsjöliden, och dess nya föreståndare Malin Wallin, en energisk eldsjäl som tidigare jobbat på många turistanläggningar i Gold of Lapland.
En gedigen berättartradition

Författartraditionen i Västerbotten finns djupt rotat i den grandiosa naturen. Det finns egentligen inget att skriva om hur gedigen den är, och dessa ord kan aldrig rättfärdiga den. Men för att förstå kanske man måste besöka de olika platserna där författarna växte upp, se vad det är som formar berättandet. Sara Lidman, P.O Enqvist och Torgny Lindgren kan ses som några av de största. Deras ord tog dem ut i världen från en då avsides landsända, översattes till flera språk och med texter som än idag klingar lika aktuella. Man kan bara undra vad det är med luften här?

Malin Wallin berättar historien om Raggsjöliden.

Malin Wallin tar emot oss när vi anländer en soliga men lite kall dag i juni. Den imponerande kaminen i lokalen är uppvärmd och kaffekoppar står framdukade. Lokalen är vackert smyckad och överallt syns Torgny och citat från böcker på väggarna. Om en timme anländer en bussgrupp med glada pensionärer från Skellefteå. Malin är inflyttad i den idylliska byn med sin sambo och två barn. De driver en liten gårdsfarm med grisuppfödning på sidan om sina andra jobb. I byn bor det i dagsläget 45 personer varav 13 är barn. Malin menar att det är en jättebra by att växa upp i, med tanke på att det är så många barnfamiljer som flyttat dit. Raggsjölidens byahus är inte endast tillägnat Torgny Lindgren utan föreningsträffar, dop, bröllop och andra familjeträffar äger även rum här.

Malin och systern Anna förbereder fika inför ankomsten av besökare.

Malin har i ca sex månader jobbat med Raggsjöliden och Torgny Lindgrens Litterära landskap. Hon och hennes syster Anna fixar med fika i köket innan gästerna kommer. De ska bli bjudna på mjukaka och kaffe. – Att guida är det bästa jag vet, säger hon. – Människor är så himla intressanta, att bara få träffa folk från alla hörn och kanter är fantastiskt roligt. Jag har tidigare jobbat i Underjordskyrkan och jag älskade det.

"He jer som he jer"

När gästerna anländer är det ett väloljat maskineri som drar igång, det märks att hon gillar det hon gör. En kaffe och fika senare börjar Malin berätta om historien kring Raggsjöliden, och film varvas med Torgnys röst som läser upp olika verk. Pensionärerna lyssnar intresserat och ett blygt skratt hörs nu och då när Torgny på dialekt berättar små anekdoter. Det känns som att det är med andakt och respekt vi alla lyssnar till rösten. ”Plåtsax – hjärtats instrument”, ”He jer som he jer” (Det är som det är), och ”I er så lat” (jag är så lat) är meningar som gör att vi drar på smilbanden. Torgnys texter präglas av filosofi och stora funderingar kring livet, något vi alla i salen kan relatera till.

När historierna om Torgny är berättade bär det av till Farmorsstugan. Stugan i sig är egentligen hela upprinnelsen av Torgny Lindgrens Litterära Landskap. Det var år 2002 när Torgny kom upp för att hålla ett litet föredrag i samband med att Pölsan släpptes som han såg att hans Farmors sommarhus var fallfärdigt. Vid tillfället så var det ett trasigt hönshus och han önskade att det skulle rivas. Detta restaurerades genom ett projekt av Irving Hansson och sedan gjorde Birgit Andersson en förstudie om man kunde göra något kring Torgny och hans författarskap i Raggsjö, och det blev själva besöksmålet som invigdes 2011. Den lilla röda stugan ligger idylliskt vid en sommaräng och man kan bara drömma sig bort till ett sommarlov här. Övriga platser man kan besöka i Raggsjö är bl.a. Oxkallkällan, Grobb Janis och Torgnys barndomshem. Alla har sin historia men tillsammans blir de helheten för besöksmålet.

Farmorsstugan i Raggsjöliden.

Allt som allt har det varit en väldigt berikande upplevelse i Raggsjöliden och känslan vi tar med oss är stolthet över glädje. Inte minst från både Torgny Lindgrens verk och Malin Wallins sprudlande energi. Den lilla byn Raggsjöliden har lämnat ett andäktigt välkomnande avtryck efter sig. I de djupa västerbottniska skogarna ruvar fantastiska skatter, konsten att berätta.

Fler stories

MED PASSION FÖR KAFFE
Lycksele
Budhas Kafferosteri

MED PASSION FÖR KAFFE

Att dricka en exklusiv böna i en cold-brew är ingen ovanlighet i Lycksele. Budhas Kafferosteri bjuder både på kaffe i världsklass och ...

LJUSA KVÄLLAR OCH NÄTTER

LJUSA KVÄLLAR OCH NÄTTER

Nyttigare bär fyllda av antioxidanter kan med fördel plockas i Gold of Lapland, varför inte under midnattssolens strålar. Här i ...

VANDRINGSTUR SOM GAV MERSMAK

VANDRINGSTUR SOM GAV MERSMAK

Att få vandra i fjällen har alltid varit en dröm, att få känna in naturen och tystnaden och bara vara! När ...

Gold of Lapland
Europeiska regionala utvecklingsfonden
Region Västerbotten