MED DRIV FÖR JAKT OCH FRILUFTSLIV

Gold of Lapland tog ett snack med några av mässgeneralerna inför det fjärde årets upplaga av succén i Lycksele.
Kontorsmiljön till trots denna dag - det är uteliv som är fokus.

Våren visar sig från sin bästa sida denna soliga morgon i maj. Ingen större aktivitet syns kring butiker och hus i Lycksele, förutom gatusopning som virvlar upp damm i soldiset. Det är bara någon vecka kvar till det fjärde året av Utemässan och jag förstår att tid är inget som finns i överflöd för arrangörerna som jag ska träffa. Mässan fokuserar på jakt, fiske och uteliv, foto, konst och barnaktiviteter bland annat, bara för att ge er en hint om hur varierad den är. För varje år så har den växt och blivit en betydande del för Lycksele. Inför det fjärde året så bestämde vi oss för att ta ett snack och kolla hur tankarna går hos grundarna och vad som gör att de fortsätter år efter år.

För en levande stad

På Borgaregatan 18 i en nyvaken stad kliver jag in på kontoret där inredning med furu, älghorn och renskin talar för deras profil – här andas det uteliv! Hans-Olof Dahlbom som är en utav grundarna bjuder på kaffe och vi börjar prata. Han berättar om mässans begynnelse år 2014, när de var förberedda på ca 1000 besökare, men blev helt översprungna av 6000 pers.
– Växelkassan i éntren var slut på tre minuter, det var verkligen helt otroligt!, säger han. Sedan dess har mässan ökat för varje år och 2016 kom ca 10 000 besökare.  Detta år hoppas de på många fler.

Ur succéen med Utemässan kom deras bolag Lappland Arrangemang AB som ordnar en rad olika event i och omkring Lycksele. Det har varit en hektisk vår och många event är fortfarande på gång i sommar. Marknad, sommarlov och skolavslutning tex. Jag frågar vad det är som gör att de håller på med detta.

– Vi vill ju hålla Lycksele levande, vår affärsplan kretsar kring det, sen så är ju också jakt och fiske stora intressen hos oss alla som jobbar här, säger Hans-Olof.

Daniel Svensson. Foto: Gold of Lapland

Med tanke på att de alla har starka friluftsintressen; det är egentligen ingen på kontoret som beskriver sig som en kontorsmänniska, varken Daniel Svensson (en av mässgeneralerna, reds. anm.) som sitter lite längre bort under intervjun, Anna-Lena Nyman eller Hans-Olof.

– Man vill ju helst sitta så lite som möjligt vid datorn och kunna jobba med det man vill, men det här osynliga arbetet som ingen ser är ofantligt stort, vi skulle kunna jobba dygnet runt, säger Daniel.

Anna-Lena kommer från Älvsbyn, det går inte att missta på den härliga dialekten. Hon är en av bolagsägarna och är Knivtorgsansvarig. Det är en ganska speciell titel som jag måste får veta mer om.

– Jag har rest mycket i Norge och har många goda vänner som jobbar med det här. Jag träffade Daniel år 2015 och då började vi prata om att ha någon knivutställning. Just då hade de inte ens tänkt att ha det. Jag själv förknippar alla utemässor med någon form av knivtorg, säger Anna-Lena. I år kommer Svensk Knivförening att satsa på Utemässan vilket är en stor grej enligt henne.

Hans-Olof Dahlbom foto: Gold of Lapland

Hans-Olof Dahlbom. Foto: Gold of Lapland

Internationella toner på mässan

Hans-Olof kommer ursprungligen från Öravan, en liten by utanför Lycksele, och har förstås en mer lokal dialekt. Jag frågar hur det kom sig att de lagt mässan på Gammplatsen, ett område som kan liknas vid en gammelstad eller kulturarvsmiljö.

– Ja jag vet inte hur många gånger jag har förklarat det här, säger han med ett leende. Lycksele kommer från den här platsen och den historiska miljön är ju viktig för mässan också. För oss så känns det som att vi är tillbaka där vi kommer ifrån. Hans-Olof menar även att det kan vara lite svårjobbat där eftersom vi inte får ändra på miljön, som att flytta en sten eller kapa ner något träd.
– Men vi har lärt oss allt eftersom hur vi anpassar oss till miljön, menar han.

Mässan lockar många människor utanför kommunen. Besökarna kommer från Centraleuropa, Norge, Finland och hela Sverige med störst antal från den norra delen. Många åker väldigt långt för det här, menar Hans-Olof.

– Normalt brukar man ju kunna stöta på någon man känner här i Lycksele, det är ju lite “alla känner alla”, men förra året (Utemässan 2016, reds. anm.) blev jag förvånad om det var någon som stoppade mig och hälsade, säger Hans Olof.

– Kan vi nu lyckas få Lyckseleborna att komma också så kommer vi slå rekord, det är jag övertygad om, säger Hans-Olof.

Örjan Bengtfors gästade förra året. Foto: 3D-foto

För stora och små. Foto: 3D-foto

Nytt för i år på mässan är motorsågsshow med svenska landslaget och FMX Show. – Sådana kvällsaktiviteter har vi aldrig haft förut. Har vi vädret med oss så kommer det bli kanon, säger Hans Olof. – Skogsmuseet är ju öppet alla dagar och det är väldigt många som besöker det även. Allt ingår ju i entren, så man får verkligen allt, säger Daniel.

De är också väldigt entusiastiska över deras sommararrangemang, och jag får känslan av att de verkligen drivs av att jobba med att berika den kommun de lever i. Och ambitionsnivån ligger högt.

–Besökarna ska inte märka av någon stress utan allt ska vara friktionsfritt under mässan och de ska få en bra upplevelse. Så är det bara, säger Daniel.

Min sista fråga blir: vad är det man tänker varje år vid en mässa? Svaret är enhälligt.

–Var ute i god tid!, skrattar de. Och där och då bestämmer jag att intervjun är över. Back to work!

Utemässan hålls på Gammplatsen i Lycksele 25-27 maj.

www.utemassan.se

Text: Sofia Johansson

Inredning på huvudkontoret. Foto: Gold of Lapland

Fler stories

MED PASSION FÖR KAFFE
Lycksele
Budhas Kafferosteri

MED PASSION FÖR KAFFE

Att dricka en exklusiv böna i en cold-brew är ingen ovanlighet i Lycksele. Budhas Kafferosteri bjuder både på kaffe i världsklass och ...

LJUSA KVÄLLAR OCH NÄTTER

LJUSA KVÄLLAR OCH NÄTTER

Nyttigare bär fyllda av antioxidanter kan med fördel plockas i Gold of Lapland, varför inte under midnattssolens strålar. Här i ...

VANDRINGSTUR SOM GAV MERSMAK

VANDRINGSTUR SOM GAV MERSMAK

Att få vandra i fjällen har alltid varit en dröm, att få känna in naturen och tystnaden och bara vara! När ...

Gold of Lapland
Europeiska regionala utvecklingsfonden
Region Västerbotten