MED PASSION FÖR DJUR OCH NATUR

Att Västerbotten är till stor del täckt av skog är ingen nyhet. Men vad får en att flytta flera hundra mil från centrala europa till tallskogen i norr och ta över en naturcamping? Vi ville komma närmre ägarna av Lapplandsporten Camping utanför Lycksele.

Lapplandsporten - litet och genuint nära naturen

Lapplandsporten är en naturcamping som ligger 12 km utanför Lycksele i riktning mot Umeå. Här ute i skogen finns boendealternativ som Bed & Breakfast, campingstugor och husvagnsplatser nere vid den stora Umeälven. Totalt finns 25 bäddplatser exklusive campingen. Wi-fi finns dock inte, här är det naturen som är underhållningen.

Intrycket man får när man kommer in på gården är mysigt och personligt. Det här är ingen stor camping för massturism, det här är naturnära och familjärt. Vi passerar några röda små timmerstugor med utsikt mot natur och älv. Lika stora som stugorna finns tillhörande soldäck. På gårdsplanen står ved staplat som vittne om att här eldas det ordentligt under vintern.

Joachim och Elke Schmauder, ägare av Lapplansporten.

Vi möter upp Joachim och Elke Schmauder, paret som har drivit Lapplandsporten sedan år 2011. De båda är inflyttade från Tyskland och lockades upp till norden av naturen och friheten i Lappland. Varför det blev just Lycksele som boplats var mest en slump. – Vi fick höra att campingen var till salu och tänkte att vi ville prova något nytt, säger Joachim. – De långa vintrarna och Sverige som land kändes väldigt lockande, fortsätter han. Idag driver de campingen på sidan om sina jobb. Elke jobbar som sjuksköterska och Joachim jobbar i en affär. Eftersom stugorna inte är vinteranpassade är det inget helårsjobb med campingen. Elke har också en liten kennel där vi självfallet måste göra ett stopp för att hälsa på alla valpar. Tanken på att köra hundspann, som lockar otroligt många tyskar till Sverige, var egentligen inte anledningen till att hon startade kenneln. – Jag visste att det var jättekul är att åka hundspann när vi flyttade hit. Men tanken var aldrig att hålla på med det, det har bara blivit så, säger hon.

Elke med en av sina huskies.

Gäster kommer främst hit för att njuta av naturen enligt dem båda. Det enkla men mysiga boendet ger gästerna stor frihet att ta hand om sig själva. Allt från att hämta vatten utanför stugknuten till att hugga ved till lägerelden vid älven. Barnens lekplats är i skogen, det finns som sagt inget wi-fi och det måste de förhålla sig till helt enkelt. – Vi hade en familj här där barnen direkt frågade efter wi-fi, det tog ett tag men sen var de ute och lekte i skogen istället, säger Elke.

En liten röd stuga i skogen.

Väl nere vid älven blickar vi ut över en fantastiskt fridfull vy. Här finns 10 stycken campingplatser, alltså väldigt få så inte undra på att det blir en mysig stämning. – Om vi inte har något för oss brukar vi, förstås beroende på vilka gäster det är, göra upp en eld och sitta och prata här nere, säger Elke. – Om vi får tyska gäster är det skönt att kunna prata fritt på samma språk också, menar Joachim.

Stunden på Lapplandsporten börjar lida mot sitt slut men en sväng förbi hundvalparna hinner man ju alltid med. Vi kan förstå att Joachim och Elke valde att bosätta sig så nära naturen, men det kanske krävs en sväng om i Europa för att förstå vad vidderna i Lappland verkligen erbjuder.

Fler stories

MED PASSION FÖR KAFFE
Lycksele
Budhas Kafferosteri

MED PASSION FÖR KAFFE

Att dricka en exklusiv böna i en cold-brew är ingen ovanlighet i Lycksele. Budhas Kafferosteri bjuder både på kaffe i världsklass och ...

LJUSA KVÄLLAR OCH NÄTTER

LJUSA KVÄLLAR OCH NÄTTER

Nyttigare bär fyllda av antioxidanter kan med fördel plockas i Gold of Lapland, varför inte under midnattssolens strålar. Här i ...

VANDRINGSTUR SOM GAV MERSMAK

VANDRINGSTUR SOM GAV MERSMAK

Att få vandra i fjällen har alltid varit en dröm, att få känna in naturen och tystnaden och bara vara! När ...

Gold of Lapland
Europeiska regionala utvecklingsfonden
Region Västerbotten