VANDRINGSTUR SOM GAV MERSMAK

Att få vandra i fjällen har alltid varit en dröm, att få känna in naturen och tystnaden och bara vara! När chansen dök upp och möjligheten att åka till Ammarnäs för att vandra i vackra Vindelfjällen gavs, då var lyckan gjord. I slutet av augusti förra sommaren, en strålande vacker och mycket varm helg, var det dags och kosan styrdes mot Ammarnäs och fjällen.

Att få vandra i fjällen har alltid varit en dröm, att få känna in naturen och tystnaden och bara vara! När chansen dök upp och möjligheten att åka till Ammarnäs för att vandra i vackra Vindelfjällen gavs, då var lyckan gjord. I slutet av augusti förra sommaren, en strålande vacker och mycket varm helg, var det dags och kosan styrdes mot Ammarnäs och fjällen. Att få förmånen att vandra med en av de lokala guiderna skapade en enorm trygghetskänsla innan avfärd.

För frågorna var många och vår guide Ethel Åberg från Ammarnäs Guiderna svara tålmodigt på dem. Vad ska vi ha för skor, vad ska vi ha för kläder, vilken utrustning behöver vi, vad finns i stugan. Med helt nya skor på fötterna, som på Ethels inrådan hade testats i någon kilometer på hemmaplan, och rejält med myggmedel i väskan styrde vi bilen upp mot Ammarnäs. Det var just möjligheten att få vandra tillsammans med en erfaren guide som gjorde att beslutet kunde tas, för annars hade nog inte modet infunnit sig för att bege sig ut på fjället i två dagar.

Guiden Ethel Åberg och stugvärden Anders Forsberg

I Ammarnäs parkerade vi vid Naturum Vindelfjällen och Ethel mötte upp oss tillsammans med STF:s stugvärd Anders Forsberg från Aigertstugan, vår slutdestination för dagen. På Naturum fick vi en visuell överblick över Vindelfjällen och alla fantastiska möjligheter till vandring som närledssystemet runt Ammarnäs ger. Sedan var det dags! Avresa till Tjulträsket och där skulle vår vandring starta.

Tjulträsket hade beskådats på bild tidigare, men verkligheten var något annat – så storslaget och så vackert!

Tjulträsket hade beskådats på bild tidigare, men verkligheten var något annat – så storslaget och så vackert! Vi påbörjade vandringen mot fjället, vi stannade till med jämna mellanrum för att dricka och då passade Ethel på att berätta intressanta fakta om fjället, naturen och omgivningarna. Vi fick veta att vissa växter var giftiga att röra, men att de i annan form kunde användas som naturmedicin. Vi fick veta att samerna använde vissa stigar och stråk i sitt arbete och att stigen vi vandrade var en sådan stig. Efter någon timmes vandring i hänförande natur var vi framme i Aigertstugan.

Bild från höjderna runt Aigertstugan. Foto:Ethel Åberg

Aigertstugan erbjuder alla bekvämligheter en vandrare kan tänkas behöva. Dricksvatten från en fjällsjö, möjlighet att tvätta av sig i ett annat närliggande vattenhål – med väldigt svalkande vatten, bastu, möjlighet att köpa proviant och annat samt fina övernattningsmöjligheter. Alla i vårt sällskap var positivt överraskade och glada efter dagens härliga vandringstur.
Kvällen bjöd en kortare utflykt till närliggande höjder med vidunderlig utsikt och fantastisk solnedgång. Ett stilla lugn intar kroppen när man titta ut över vidderna och all stress bara rinner av en, vinden viner i håret, luften är klar och frisk – återhämtning Helgen avslutades med en behaglig vandring ner mot byn, inte efter den självklara leden ner utan lite på sidan av där det både fanns snårig vegetation och björnspillning, självklart stannade vi till vid geocachen strategiskt utplacerad och inte helt enkel att finna.
Vandringsresan till Ammarnäs och Vindelfjällen gav mersmak och minnen för livet.

Fler stories

MED PASSION FÖR KAFFE
Lycksele
Budhas Kafferosteri

MED PASSION FÖR KAFFE

Att dricka en exklusiv böna i en cold-brew är ingen ovanlighet i Lycksele. Budhas Kafferosteri bjuder både på kaffe i världsklass och ...

LJUSA KVÄLLAR OCH NÄTTER

LJUSA KVÄLLAR OCH NÄTTER

Nyttigare bär fyllda av antioxidanter kan med fördel plockas i Gold of Lapland, varför inte under midnattssolens strålar. Här i ...

FAMILJEÄVENTYR PÅ

FAMILJEÄVENTYR PÅ "VANLIGA" OCH "OVANLIGA" BESÖKSMÅL

Lycksele – staden i Lappland, belägen i Gold of Laplands inland är barnfamiljernas mecka. Här kan ni ha tre gånger så kul med ...

Gold of Lapland
Europeiska regionala utvecklingsfonden
Region Västerbotten